Categorii

duminică, 24 martie 2013

PRAJITURA CU NESS SI COLA (de post)



Aceasta minunata reteta am gasit-o pe  blogul /http://irinaririna.blogspot.ro/ careia tin sa-i multumesc pe aceasta cale. Eu am facut cateva mici modificari si anume ca in loc de bicarbonat am pus praf de copt, iar in loc de crantul de deasupra(nu ne place),am folosit nuci prajite si taiate.In rest este o prajitura de post foarte buna, nici nu-ti dai seama ca e de post,este foarte buna  dimineata la cafea.
Ingrediente blat:

  • o cana cola(250 ml.),
  • o cana zahar(250 gr.),
  • 2 lg. miere lichida,
  • 6 lg. ulei,
  • 1 plic praf de copt,
  • o cana nuci macinate,
  • 2 cani faina(280 gr.),
  • 2 lg. cacao,
  • 1esenta de rom,
  • un praf de sare.
Ingrediente crema:

  • 250 gr. margarina,
  • 100 gr. zahar pudra,
  • 2 lg ness(5 gr.),
  • o lg. din siropul de zahar,
  • 70 gr. nuca prajita tocata;
  • 1 esenta de rom.
Ingrediente sirop:

  • 150 gr. zahar,
  • 150 ml. apa.
Mod de preparare:
Zaharul impreuna cu mierea si cola se mixeaza bine pana se topeste zaharul apoi, se adauga uleiul,praful de copt stins cu zeama de lamaie,si nuca macinata.Se mai mixeaza un pic apoi se pune faina,cacaua,romul si sarea.Toata compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt,apoi se da in cuptorul preincalzit si se coace aproximativ 25 min. se face testul cu scobitoarea.
Pentru sirop se pune zaharul intr- o cratita pe foc pana se caramelizeaza usor apoi se pune apa si se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul,apoi se lasa sa se raceasca,dupa care am mai pus un pic de esenta de vanilie.
Pentru crema se mixeaza margarina( care a fost tinuta la temperatura camerei) cu zaharul pudra pana devine spumoasa,apoi se pune nessul intr-o cana si se dizolva cu o lg. de sirop fierbinte.Cand e rece se adauga peste crema.Se amesteca usor apoi se adauga nucile prajite si esenta de rom.
Cand blatul e rece se inteapa cu o scobitoare apoi se insiropeaza cu siropul rece,dupa care se intinde crema peste el si se presara cu nuci prajite si taiate.Prajitura se da la rece si se taie cum doriti.

2 comentarii: