Categorii

duminică, 27 mai 2012

TORT SAH



Pe 23 mai a fost ziua sotului si i-am pregatit acest tort care sa dovedit a fi un succes.                                    Ingrediente blat galben: 5 oua,200ml.apa,12lg.zahar,7lg.ulei,10lg.cu varf de faina,1lgt.praf de copt,esenta de vanilie,sare.                                                                                                                                                              Crema:400 gr. ciocolata alba.400ml.frisca.Se pune ciocolata rupta bucatele pe foc impreuna cu frisca si cand ciocolata incepe sa se topeasca se da deoparte se amesteca bine apoi se da la rece vreo 2 ore,dupa care se mixeaza pana devine spuma.                                                                                                                                                 Ouale se separa,galbenusurile se adauga peste apa in care am pus vanilia,albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare,apoi se pune zaharul in ploaie,batand in continuare pana se face ca o bezea,se adauga galbenusurile batute si ele cu apa peste albusuri ,apoi uleiul si la urma faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca usor cu o lingura de jos in sus sa nu se lase albusul.Aluatul rezultat se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit aprox.25 min.(se face testul cu scobitoarea).                                Blatul maro se face ca si cel galben numai ca in compozitie mai adaugam la urma 2lg.de cacao.                     Aceste blaturi dupa ce s-au racit le-am taiat in fasii de 2cm.apoi le-am asamblat asa: o fasie neagra,o fasie galbena.unse intre ele cu crema.Asadar prima foaie de jos am avut 4 fasii maro si trei fasii galbene,le-am insiropat cu un sirop facut din o cana de zahar si o cana de apa in care am dizolvat o fiola de vanilie,apoi am intins un strat subtire de crema si iar  o fasie de blat dar de data asta am inceput cu o fasie galbena in asa fel sa fie invers ca partea de jos(acum avem 4 fasii galbene si trei maro),si iar insiropam,iar crema si inca un strat de blat la fel cu cel de jos, insiropam si imbracam tortul cu crema ramasa intr-un strat subtire.Tortul l-am imbracat in ciocolata topita la bain marie si l-am ornat cu flori facute din frisca batuta.

8 comentarii:

  1. Foarte frumos!... Multumesc de idee.. am sa fac si eu!...
    La multi ani sotului!...

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand mi-am propus sa fac si eu tort sah...Arata super ! Bravo ! La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La prima vedere pare complicat dar nu e,asa ca te incurajez sa-l incerci,la cate bunaciuni faci tu asta este floare la ureche.Pup!

      Ștergere
  3. Am facut odata prajitura sah.
    As juca sah pe asa tabla apetisanta.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani sotului !
    Tortul...este minunat, frumos cadoul :)

    RăspundețiȘtergere