Categorii

miercuri, 14 noiembrie 2012

SARMALUTE DE POST CU LEGUME SI CIUPERCI











Am intrat in postul craciunului si cum in piata mai gasim legume proaspete si frumoase m-am gandit sa incep in forta cu aceste sarmalute foarte gustoase.Si ca meniul sa fie complet la desert am facut o tavalita de post.
Ingrediente pentru sarmalute:
-1kg. ceapa,
-4 buc. morcov mai maricei,
-2 buc. pastarnac,
-3 lg. pasta de gogosari,
-800gr.ciuperci,
-2 capatani de varza,
-2 lg pasta de tomate,
-400gr. orez,
-sare, piper si marar tocat(eu am avut la congelator).
Mai intai am pregatit legumele ,le-am spalat ,curatat,tocat sau dat pe razatoare.
Intr-o cratita am pus 300gr de ulei la incalzit apoi am adaugat ceapa si un pic de apa cu un praf de sare,cand ceapa sa inmuiat si apa sa evaporat am adaugat morcovul.L-am lasat sa se inmoaie si el apoi am pus pastarnacul,dupa ce sa inmuiat am adaugat pasta de gogosari,am amestecat bine apoi am pus ciupercile tocate,le-am lasat pana s-au inmuiat bine si am adaugat mijlocul verzelor tocat marunt, care a ramas de la frunza care am oprit-o pt. a infasura sarmalele.Cand sa inmuiat am pus pasta de tomate si orezul ,am mai lasat putin apoi am rasturnat compozitia intr-un lighean si am lasat-o sa se raceasca.Dupa ce sa racit am asezonat cu marar tocat, piper macinat si inca un pic de sare.Am infasurat sarmalele si pt. ca nu mi-au ajuns frunzele am umplut si cativa ardei care au dat un gust excelent.Le-am pus in oala la fiert cu suc de rosii.
INGREDIENTE PENTRU TAVALITA:
-150ml.apa,
-1/2 pachet de margarina,
-100gr. zahar,
-1lg.miere de albine,
-1lgt. amoniac nestins,
400gr. faina.
Din toate acestea se face un aluat ce este ca o smantana groasa,se toarna intr-o tava(25/35)tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor la foc moderat 40 min .pana se rumeneste usor deasupra.Se scoate se lasa sa se raceasca apoi se taie patrate si se inmoaie in glazura apoi se tavalesc prin nuca de cocos.
INGREDIENTE GLAZURA:
-200ml.apa,
-200gr. zahar,
-1/2 pachet de margarina,
-4lg. cacao,
-1 fiola esenta de rom,un praf de sare.
Apa se pune la fiert cu zaharul si margarina ,cand sa topit zaharul se adauga cacaoa si se mai lasa sa fiarba un pic.Se da deoparte si asa fierbinte se inmoaie bucatile de prajitura.

2 comentarii: