Categorii

marți, 30 octombrie 2012

PRAJITURA CU MERE SI BEZEA



Acesta prajitura am vazut-o mai demult pe blogul Gabrielei Cara,si-mi doream foarte mult sa o fac,asa ca deabia acum am reusit sa o incerc si vreau sa spun ca este atat de buna incat de acum incolo o perioada cat am mere din belsug numai aceasta reteta o voi face.
Ingrediente blat:
-5 oua,
-250 gr. zahar+5 lg.
-180 ml. ulei,
-125 ml. apa clocotita,
-coaja rasa de la o lamaie
-drojdie cat o nuca(15 gr.)
-10 gr. praf de copt stins cu zeama de la lamaie
-faina cat cuprinde,ca la chec,coca sa faca falduri atunci cand curge.
-2 kg.mere curatate si date pe razatoarea cu ochiuri mari,se calesc impreuna cu zahar dupa gust,pana scade apa din ele.Cand sunt gata se aduga scortisoara si se lasa la racit.
Se separa ouale.Cele 5 galbenusuri,se freaca cu 250 gr. de zahar,pana se albesc.
Se adauga uleiul putin cate putin,apoi apa clocotita,turnata usor mixand rapid.
Adaugam drojdia(cand compozitia  este calduta)si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se incorporeaza faina,atat cat este necesar ca aluatul sa curga in falduri.
Compozitia se pune in tava unsa cu unt (sau cu hartie de copt)si deasupra se pun merele calite.
Se coace la 180 grade timp de 45min,si inainte sa fie gata cu 5 min.(ea se rumeneste usor),se scoate din cuptor si se repartizeaza deasupra merelor bezeaua facuta din 5 albusuri si 5 linguri de zahar si 2 plicuri de zahar vanilat.Se introduce din nou in cuptor,pana prinde o usoara crusta aurie.Se scoate si se lasa sa se raceasca.Cand este rece vom observa ca a transpirat si pe deasupra bezelei au aparut niste bobite,parca-s niste perlute.

2 comentarii: